Blog
Ako sa pripraviť na stredoškolský pobyt
(UK - Škótsko)

Ako sa pripraviť na stredoškolský pobyt (UK - Škótsko)
Kategória:
Stredoškolské štúdium v zahraničí
Soňa
30.04.2018

Zdravím! Volám sa Soňa a práve sa mi končí prvá polovica dvojročného výmenného pobytu v Škótsku, kde sa práve nachádzam. Ak hľadáš informácie o tom čo a ako, nasledujúce body by ti mali dať nejakú predstavu. Dúfam, že ťa pozitívne naladím a odpoviem na niektoré otázky, ak o podobnom dobrodružstve rozmýšľaš.

Strávila som tu už nejaký ten piatok, a pred návratom po lete budem musieť časť procesu zopakovať, tak prečo sa oň nepodeliť celý? Práve preto ponúkam popis všetkého, čo som si musela dobre premyslieť a o čo som sa musela postarať.

0. Aký je prvý krok?

Hneď, ako dostaneš tento nápad, potrebuješ rodičov, lebo bez nich to proste nejde. Presviedčať ich treba pomaly a rozvážne: predsa len, je to záväzok. Nielen tvoj, ale aj ich, a treba sa k tomu tak aj patrične stavať.

Presvedč ich o svojej samostatnosti, rozvážnosti, a určite si ich nakloníš. Netreba sa ponáhľať, nič z toho len tak nezabudneš, a časom podopĺňaš detaily.

1. Kam ísť študovať? Ako dlho?

Zahraničie je ohromne široký pojem, špecifikuj ho. Ktorá krajina na teba volá menom? Máš nejaké preferencie? Na ako dlho by si si tam vedela predstaviť zostať?

Nemať jasno je v poriadku, nikomu to žily nepotrhá. Skôr či neskôr sa k tomu ale budeš musieť vrátiť, ak stredoškolské štúdium v zahraničí myslíš celkom vážne. Výber správneho programu patrí medzi jednu z najdôležitejších vecí, a ty si chceš určite priviesť späť tie najkrajšie možné zážitky. A bez strachu.

TOP TIP: Aké možnosti treba určite zvážiť?

  1. Škótsko
  2. Škótsko
  3. Škótsko
  4. spomenula som Škótsko?
    (Obv som trochu biased, ale čo už - naozaj to stojí za to. Len sa pozri a skús mi povedať, že nevyzerá krásne)

Stredná škola v UK, Škótsko, Edinburg

A teraz vážne. Pochybujem, že je možné nemať vysnívanú krajinu, do ktorej by si rád šiel/šla a tráviš o nej veľa času “daydreaming”. Keď sa povie “študijný pobyt v zahraničí”, každý si niečo predstaví. Tým treba začať.

2. Čo moja škola na Slovensku?

Tu sa to trochu skomplikuje.

Ale žiadny strach, o maturitu (ešte) nejde.

Je potrebné školu oficiálne požiadať o povolenie štúdia (na strednej škole obdobného typu) v zahraničí. Poštou ti príde vyjadrenie, a ak kývnu, hurá ďalej!

Od agentúry dostaneš veľmi obsiahlu application form, do ktorej treba napísať – asi tak úplne všetko. Súčasťou dokumentu je aj potvrdenie klasifikačného záznamu, dosiahnutom vzdelaní a získaných známkach, ktoré sa bude posielať ako časť prihlášky agentúre vo vybratej krajine.

Tu sa však spolupráca s tvojou strednou školou nekončí. Tá musí vydať vyjadrenie a zoznam predmetov na komisionálnych skúškach, ktoré budeš musieť absolvovať po návrate domov, ak chceš postúpiť do ďalšieho ročníka(predpokladajme, že áno). Škola by sa mala rozhodnúť na základe tebou zvolených predmetov, ktoré si nezvolíš v zahraničí a ktoré si zvolíš, ale ktorých obsah sa líši od predmetov preberaných doma, pri čom skúška z vyučovacieho jazyka je zo zákona povinná (takže slovenčiny sa bohužiaľ nezbavíš).

! V prípade dvojročného štúdia sa tomu (rovnako ako ja) nevyhneš. Je dosť pravdepodobné, že si okrem toho všetkého ešte budeš musieť vybrať predmety do nasledujúceho ročníka, akoby si ho išiel študovať na tvojej strednej škole, podľa čoho ti vyberú predmety na komisionálne. Keď ich absolvuješ úspešne, povolia ti pokračovať v štúdiu v zahraničí. (See gif below for my reaction to this)

Stredná škola v Škótsku, UK, priprava

TOP TIP: Sama viem, že študovať doma samostatne predmet, z ktorého si nemal ani jednu hodinu je komplikované. Preto si vyber spolužiaka, ktorému budeš oxidovať v DMs, pýtajúc si poznámky, a sľúb mu, že ho po návrate pozveš na kofolu.

3. Vyplň application form a absolvuj test v agentúre

Na test sa netreba pripravovať viac, ako na normálnu previerku z angličtiny – písomná časť a nejaký ten listening. Ľudia tam sa ti budú môcť snažiť vyjsť v ústrety. Aj keď nemusíš byť žiadny native speaker, lebo práve preto predsa ideš do zahraničia, dorozumieť sa vedieť potrebuješ.

Aby ťa agentúra vedela čo najlepšie umiestniť, potrebuje od teba veľmi detailný opis mnoho vecí, súčasťou čoho bude vyššie spomínaný school report.

Okrem iného bude potrebné získať od lekára potvrdenie o očkovaniach, vyplniť osobné údaje, vytlačiť fotky a napísať o sebe (predstaviť sa v liste) pre rodinu, ktorú ti podľa toho vyberú. Formulár, ktorý vyplnila rodina, dostaneš hneď, ako ťa niekam umiestnia. Ako potvrdenie im musíš zavolať alebo sa ohlásiť nejakým iným spôsobom, čo odštartuje posledné prípravy.

TOP TIP: O nič vážne nejde, máš vyhradenú jednu stranu v dokumente, v ktorej opíšeš seba, svoje rodiny, a záľuby. (Ako som neskôr zistila, vôbec nemusíš byť tak extra ako ja, a napísať trikrát toľko, čo je potrebné.)

4. Odchod

Jednou z posledných vecí, o ktoré sa musíš postarať predtým, ako sa rozlúčiš s rodinou a kamarátmi (s výnimkou upratania izby, bez čoho by ťa mama aj tak nepustila), je zohnať si lístok na lietadlo (je to pohodlnejšie ako autom alebo autobusom, ale ak ťa to láka… aj takí boli) a pobaliť sa.

TOP TIP: Vraví sa, že počasie v Škótsku je ako naša jeseň, ale to nie je celkom presné. Je veľmi podobné tomu slovenskému. Teda ak by najvyššia teplota bola +22°C, najnižšia -5°C, a 3 cm snehu znamenali niekoľkodňové snehové prázdniny a absolútnu apokalypsu.

Nič extra si baliť netreba, o nejaké extrémy tu vážne nejde, a čo nemáš, to sa dá ľahko zohnať v prístupnej cene. Vrátane uniformy, ktorá je na škole povinná (zopár košieľ a nejaké tie čierne nohavice alebo sukňa – ostatné, ako školský diár, sako a kravata sa dá zakúpiť priamo v škole).

Stredná škola v Škótsku, UK, obrandované vybavenie v edinburgu, uniforma

Zas tak veľa toho nie je, že?

Prajem príjemné rozhodovanie.

Soňa, Škótsko 2017- 2019

 

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk