Blog
Pracovný pohovor v angličtine, príprava a najčastejšie otázky

Pracovný pohovor v angličtine, príprava a najčastejšie otázky
paravan interactive
21.08.2024

Predstavte si, že ste sa konečne dostali do užšieho výberu na svoju vysnívanú prácu v zahraničí. Radosť z úspechu však rýchlo vystrieda stres, keď si uvedomíte, že pohovor bude prebiehať v angličtine. Čo ak niečomu nerozumiete? Čo ak zabudnete, čo ste chceli povedať? Práve táto obava môže byť kľúčovou pre váš úspech alebo neúspech na pohovore. Ale nebojte sa, s kvalitnou prípravou dokážete tieto obavy prekonať a zaujať budúceho zamestnávateľa. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa efektívne pripraviť na pracovný pohovor v angličtine.

Prečo je príprava na pohovor v angličtine kľúčová?


Skúste si predstaviť, že idete na pohovor nepripravení, bez znalostí o firme a bez pripravených odpovedí na bežné otázky. Ako by to asi dopadlo? Pravdepodobne by ste cítili neistotu a mohli by ste ľahko urobiť chyby, ktoré by vás mohli stáť pracovnú ponuku. Práve preto je príprava nevyhnutná. Dôkladná príprava vám pomôže získať sebavedomie, ukázať, že máte záujem o pozíciu, a predísť nepríjemným prekvapeniam.

Tip: naučte sa aj ako napísať formálny list či email v angličtine

Najčastejšie otázky na pohovore v angličtine


Príprava na pohovor začína predovšetkým s oboznámením sa s najčastejšími otázkami, ktoré môžu počas pohovoru zaznieť. Tu je niekoľko príkladov:

  1. "Tell me about yourself." Táto otázka je takmer vždy na začiatku pohovoru. Cieľom je stručne a výstižne predstaviť svoju profesijnú dráhu. Skúste sa vyhnúť opakovaniu informácií z vášho životopisu. Namiesto toho sa zamerajte na aspekty svojej kariéry, ktoré vás robia jedinečnými a relevantnými pre pozíciu, o ktorú sa uchádzate.
  2. "Why do you want to work here?" Na túto otázku je dôležité odpovedať tak, aby ste ukázali, že ste si firmu dôkladne preskúmali a máte skutočný záujem o danú pozíciu. Spojte svoje osobné a profesijné ciele s víziou a hodnotami spoločnosti.
  3. "What are your strengths and weaknesses?" Pri opise svojich silných stránok sa snažte byť konkrétni a prepojte ich s požiadavkami na danú pozíciu. Pokiaľ ide o slabé stránky, vyberte niečo, na čom pracujete, a popíšte kroky, ktoré podnikáte na ich zlepšenie.
  4. "Where do you see yourself in 5 years?" Táto otázka testuje vašu ambíciu a schopnosť plánovať. Skúste odpovedať realisticky, pričom zdôraznite, ako sa vaše plány zhodujú s príležitosťami, ktoré ponúka daná spoločnosť.
  5. "Describe a challenging situation and how you handled it." Pri tejto otázke použite techniku STAR (Situation, Task, Action, Result). Opíšte konkrétnu situáciu, úlohu, ktorú ste museli riešiť, akciu, ktorú ste podnikli, a výsledok, ktorý ste dosiahli. Tento prístup vám pomôže predviesť vaše riešenie problémov a schopnosť zvládať výzvy.

Tieto otázky sú len špičkou ľadovca. Ale nebojte sa, ďalej sa pozrieme na to, ako sa vysporiadať aj s tými najzložitejšími.

Pohovor v angličtine pred tabulou

Tipy na zvládnutie pohovoru v angličtine


Ovládanie jazykových bariér: Nebojte sa, ak angličtina nie je váš materinský jazyk. Je prirodzené, že môžete robiť chyby. Dôležité je, aby ste sa nenechali odradiť. Ak sa zaseknete, jednoducho sa nadýchnite a skúste vetu formulovať inak. Zamestnávatelia oceňujú úprimnosť a snahu.


Používanie profesionálnej terminológie: Pripravte si niekoľko kľúčových fráz a odborných termínov, ktoré sú relevantné pre pozíciu. Vyhnite sa doslovnému prekladu výrazov z rodného jazyka do angličtiny, čo môže viesť k nepresnostiam alebo nedorozumeniam.


Tréning s priateľom alebo mentorom: Simulácia pohovoru s priateľom, mentorom alebo cez online platformy je vynikajúci spôsob, ako sa pripraviť na skutočný pohovor. Získate spätnú väzbu, ktorá vám pomôže zlepšiť odpovede a zvládnuť nervozitu.


Ale to nie je všetko. Čo ak váš pohovor prebieha online? Pozrime sa na niekoľko špecifických tipov, ktoré vám pomôžu zvládnuť video pohovor.


Príprava na video pohovor


Video pohovory sa stali bežnou súčasťou výberových procesov, najmä v zahraničných firmách. Aj tu platí, že príprava je základom úspechu.
Technické aspekty: Uistite sa, že vaše zariadenie je pripravené. Skontrolujte internetové pripojenie, funkčnosť kamery a mikrofónu. Vyberte si tiché a dobre osvetlené miesto, kde vás nič nebude rušiť.


Správne vystupovanie: Aj keď ste doma, obliekajte sa rovnako profesionálne, ako by ste šli na osobný pohovor. Udržiavajte očný kontakt s kamerou, usmievajte sa a snažte sa pôsobiť prirodzene.


Praktické rady: Ak sa niečo pokazí, napríklad preruší sa spojenie, zachovajte pokoj. Rýchlo sa znovu pripojte alebo kontaktujte náborového pracovníka s vysvetlením. Ukážete tak, že si viete poradiť aj v neočakávaných situáciách.


Čo sa stane ďalej, vás možno prekvapí – práve vaša pohotovosť a profesionálne vystupovanie môžu byť tým rozhodujúcim faktorom, ktorý vás odlíši od ostatných kandidátov.


10 najčastejších chýb, ktoré študenti robia na pohovoroch


Príprava je dôležitá, ale často sa opakujú určité chyby, ktoré môžu zničiť inak dobrý dojem. Tu je desať najčastejších chýb, ktorým sa treba vyhnúť:

  1. Nedostatok informácií o firme: Uchádzači prídu na pohovor bez toho, aby si zistili aspoň základné informácie o spoločnosti.
  2. Nesprávny jazykový register: Používanie príliš neformálneho alebo naopak, príliš formálneho jazyka.
  3. Slabá príprava na bežné otázky: Uchádzači nie sú pripravení na základné otázky, ako sú „Povedzte mi o sebe“ alebo „Prečo sa chcete pridať k našej firme?“
  4. Neznalosť odborných pojmov: Neznalosť kľúčových termínov z oblasti, v ktorej sa uchádzajú o prácu.
  5. Nevhodné oblečenie: Nedostatočne profesionálny vzhľad môže ovplyvniť prvý dojem.
  6. Príliš dlhé odpovede: Uchádzači sa rozprávajú o veciach, ktoré nie sú relevantné, a tým strácajú pozornosť náborára.
  7. Nedostatok otázok pre zamestnávateľa: Nepýtanie sa otázok na konci pohovoru môže vyvolať dojem nezáujmu.
  8. Zlá neverbálna komunikácia: Nedostatočný očný kontakt, nesprávne gestá alebo neprirodzené správanie.
  9. Príliš veľký stres: Prehnaná nervozita môže viesť k strate koncentrácie a chybám.
  10. Nedostatočný záujem o spätnú väzbu: Nevyžiadaná spätná väzba môže pripraviť uchádzača o cenné poznatky pre budúce pohovory.

Trénovanie si pohovoru na nečisto


Jedným z najlepších spôsobov, ako sa pripraviť na pohovor, je trénovať si ho na nečisto. Môžete požiadať priateľa, člena rodiny alebo mentora, aby vám položil otázky, ktoré by mohli zaznieť na skutočnom pohovore. Počas tohto tréningu získate spätnú väzbu na svoju komunikáciu, výber slov, neverbálnu komunikáciu a ďalšie aspekty. Tento nácvik vám tiež pomôže lepšie zvládnuť nervozitu, keď príde čas na skutočný pohovor.


Ak nemáte možnosť trénovať s niekým iným, môžete sa nahrávať na video a potom si ho prehrávať, aby ste zistili, kde sa môžete zlepšiť.


Zistite si pojmy v angličtine z oboru, v ktorom robíte pohovor


Každá profesia má svoju vlastnú terminológiu a je dôležité, aby ste ju v angličtine ovládali. Pred pohovorom si preto vyhľadajte a naštudujte odborné pojmy a frázy, ktoré sú typické pre oblasť, v ktorej sa uchádzate o prácu. Ak sa napríklad hlásite na pozíciu v oblasti IT, uistite sa, že poznáte správne anglické výrazy pre technológie, nástroje a postupy, s ktorými budete pracovať. Týmto spôsobom môžete počas pohovoru pôsobiť kompetentne a profesionálne.

Kancelária na pohovor


Príprava otázok na zamestnávateľa


Pri konci pohovoru sa od vás často očakáva, že budete mať pripravené otázky na zamestnávateľa. To je vaša príležitosť ukázať, že máte skutočný záujem o pozíciu a firmu. Tu je päť dobrých otázok, ktoré môžete položiť:

  1. "Can you describe the team I would be working with?" Táto otázka ukazuje váš záujem o dynamiku tímu a kultúru na pracovisku.
  2. "What are the biggest challenges facing the team/company right now?" Pomáha vám zistiť, na čo sa budete musieť zamerať, ak získate pozíciu.
  3. "How do you measure success in this role?" Táto otázka vám poskytne lepší obraz o očakávaniach a kritériách hodnotenia.
  4. "What opportunities for professional development do you offer?" Ukazuje, že máte záujem o rast a zlepšovanie svojich schopností.
  5. "What is the next step in the hiring process?" Táto praktická otázka vám poskytne jasnosť o ďalších krokoch a časovom harmonograme.

Záver: Verte si a pripravte sa!


Na záver je dôležité si uvedomiť, že pohovor v angličtine nie je len o jazyku. Je to o tom, ako sa pripravíte, ako dokážete komunikovať svoje silné stránky a ako sa vyrovnáte so stresom. Váš úspech závisí od toho, či dokážete zamestnávateľovi ukázať, že ste práve vy ten správny kandidát.
Takže, vezmite si čas na prípravu, trénujte svoje odpovede a verte si. S kvalitnou prípravou môžete dosiahnuť úspech a získať prácu, po ktorej túžite. Držíme vám palce!

 

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk